9 اختلال روانی که با ویژگی شخصیتی اشتباه گرفته می شود
علیرغم افزایش روز افزون منابع آنلاین در زمینه اختلالات روانی، طرفداران سلامت روان، گروه های حمایتی و همچنین متخصصان دارای مجوز بهداشت روان که در برنامه ها و وب سایت ها فعالیت دارند، اختلالات روانی هنوز در رسانه های اجتماعی و فرهنگ عمومی به غلط معرفی می شوند. اطلاعات نادرست و برچسب ها پیرامون اختلالات روانی می تواند منجر به سردرگمی در مورد شخصیت و علائم اختلال روانی آنها شود. در حالی که برخی از خصوصیات شخصیتی که در این مقاله مطرح شده به اشتباه ویژگی های مثبتی در نظر گرفته می شود.
این مقاله از جعبه ابزار ذهنی با هدف افزایش آگاهی و درک درست در مورد اختلالات روانی انجام می شود و نباید از آن برای تشخیص استفاده کرد. از آنجا که همه افراد متفاوت هستند، اختلالات روانشناختی را متفاوت تجربه می کنند. لذا اگر هر یک از علائم موجود در این مقاله در شما مشاهده شد، لطفاً از یک متخصص دارای مجوز بهداشت روان کمک بگیرید تا از تشخیص نادرست پیشگیری شود.
1. کمال گرایی و وسواس فکری عملی
به گفته انجمن روانشناسی آمریکا، کمال گرایی، “تمایل به عملکرد بسیار عالی یا حتی بی عیب و نقص است، عملکردی که حتی بیش از آنچه که در شرایط حاضر مورد نیاز است. در افراد مبتلا به وسواس فکری (OCD)، کمال گرایی اغلب در اجبار یا نیاز به انجام کاری آشکار می شود؛ مانند سازماندهی کارها به روشی خاص یا انجام یک کار تا زمانی که احساس آرامش کنیم (انستیتوی ملی بهداشت روان، 2019 ، اکتبر).
کمال گرایی در افراد دارای عملکرد معمولی یا افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی یا اختلال افسردگی عمده، افراد مبتلا به اختلال فشار خون در پاسخ به بخش وسواس انگیز اختلال خود مشاهده می شود. عدم پیروی از اجبارهای کمال گرا اغلب به احساس اضطراب، وحشت یا احساس عذاب در افراد مبتلا به OCD منجر می شود (انستیتوی ملی بهداشت روانی، 2019، اکتبر). تمجید از افراد مبتلا به OCD به دلیل کمال گرایی یا توجه به جزئیات، بسیار مضر است، زیرا احساسات ناراحت کننده و ترسناک را که انگیزه اعمال آنها است، نفی می کند.
2. به تعویق انداختن و اختلال افسردگی
در حالی که به تعویق انداختن کارها در افراد همه افراد دارای و بدون اختلال روانی وجود دارد، اما می تواند به عنوان یک اثر جانبی اختلال افسردگی عمده یا افسردگی بالینی نیز ایجاد شود. علائم دیگر افسردگی که ممکن است باعث تعلل شود، خستگی، مشکل در تمرکز، بی قراری و احساس ناامیدی یا پوچی هستند (انستیتوی ملی بهداشت روانی، 2018).
برای کسانی که افسردگی را تجربه می کنند، می تواند دشوار باشد، زیرا حتی کارهای کوچک مانند خارج شدن از رختخواب، انرژی زیادی از افراد می گیرد. کسانی که نمی دانند افسردگی چگونه است، ممکن است افراد با اختلال افسردگی اساسی را تنبل یا بی نظم بنامند، اما تعلل آنها ممکن است چیزی فراتر از شخصیت آنها و ناشی از اختلال افسردگی باشد.
3. سوءظن و اختلال شخصیت پارانوئید
وقتی که سوءظن تقریباً ثابت باشد، می تواند نشانه ای از اختلال شخصیت پارانوئید باشد. علائم اختلال شخصیت پارانوئید عبارتند از: ترس از اسیب دیگران به شما، بی اعتمادی شدید، بدگمانی در مورد اینکه دیگران از حرف های شما علیه شما استفاده کنند، کینه های ماندگار، نگرانی بی اساس از وفاداری شریک زندگی و سوء تعبیر نیت دیگران یا احساس بی تفاوتی مردم نسبت به شما (Vyas ،2016).
پارانویا همچنین می تواند نشانه اختلالات روانی دیگری مانند اسکیزوفرنی یا اختلال شخصیت مرزی باشد (Pershall ،2012). از آنجا که اختلالات شخصیتی بخش هایی از شخصیت شخص را تحت تأثیر قرار می دهد، ممکن است تشخیص دادن شخصیت شخصی و اختلال روانی آنها دشوار باشد.
4. کمرویی و اختلال اضطراب اجتماعی
اگرچه بین کمرویی و اضطراب اجتماعی همپوشانی وجود دارد، اما افرادی که دچار خجالت و کمرویی هستند در موقعیت های اجتماعی از درد خود آگاهی دارند و معمولاً مدت زمان زیادی طول می کشد تا با افراد دیگر ارتباط برقرار کنند و با آنها آشنا شوند، اما در طول تعامل های اجتماعی همانند افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی احساس ترس نمی کنند(Poole ،2017). اضطراب اجتماعی می تواند باعث وحشت افراد شود و افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی غالباً از موقعیت های اجتماعی دوری می کنند زیرا باعث ترس از نشانه های ترس می شوند و احساس می کنند همه در مورد آنها قضاوت می کنند (انستیتوی ملی بهداشت روان). این اضطراب بسیار فراتر از ناراحتی ناشی از کمرویی است.
5. خودپسندی و اختلال شخصیت خودشیفتگی
همه ما احتمالاً می توانیم به شخصی فکر کنیم که مدام با خودش حرف می زند و به موفقیت های خود می بالد. اما اگر این فرد در مورد دستاوردهای خود بسیار اغراق کند، همدردی با دیگران برایش دشوار می شود. خودپسندی اگر شدت خیلی زیادی داشته باشد می تواند منجر به اختلال شخصیت خودشیفته شود.
6. تکانشگری و اختلال دو قطبی
تکانشگری گاهی به عنوان یک ویژگی جالب و حتی مطلوب نامیده می شود، تکانشگری اغلب ما را ترغیب می کند تا کارهای روزمره خود را تغییر دهیم. اما در مورد اختلال دوقطبی (bd)، تحریک پذیری به شکل تصمیماتی پرخطر اتفاق می افتد که افراد مبتلا به اختلال دوقطبی ممکن است بعدا پشیمان شوند. تحریک پذیری یا تکانشگری در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی معمولاً در حین افزایش دروه های جنون ایجاد می شود که معمولاً با افزایش انرژی، چند تکلیفی و تحریک پذیری همراه است (انجمن روانپزشکی آمریکا، 2017).
نمونه هایی از رفتارهای تکانشی که ممکن است فرد مبتلا به اختلال دو قطبی انجام دهد عبارتند از: خرج کردن برای تفریح، قمار، رانندگی پرخطر، رابطه جنسی محافظت نشده، مصرف مواد مخدر، یا خوردن و آشامیدن زیاد مشروبات الکلی (موسسه ملی بهداشت روانی، 2020). اگرچه فیلم ها و نمایش های تلویزیونی غالباً این اقدامات را بسیار هیجان انگیز نشان می دهند، عواقب آن در زندگی واقعی شامل ضرر مالی، درگیری در رابطه، و حتی مرگ است.
7. حواس پرتی و بیش فعالی و نقص توجه
اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD) نوعی اختلال روانی است که دارای سه نوع نشانه است: عدم توجه یا مشکل در تمرکز، بیش فعالی، یا بی قراری و نیاز به حرکت مکرر و تتکانشگری (یا عمل بدون فکر کردن)، (مؤسسه ملی سلامت روان، 2019، سپتامبر). افرادی که به ADHD مبتلا شده اند ممکن است یکی از این علائم یا ترکیبی از آنها را داشته باشند. افراد مبتلا به اختلال کم توجهی بیش فعالی غالباً کارها را فراموش می کنند، در تمرکز روی یک کار واحد مشکل دارند، و در توجه به افراد دیگر مشکل دارند (انستیتوی ملی بهداشت روان، 2019، سپتامبر). گاهی حواسپرتی کم است ولی گاهی ناشی از یک اختلال جدی به نام ADHD است.
8. جلب توجه و اختلال شخصیت هیستریونیک
دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است شخص به دنبال جلب توجه دیگران باشد، از جمله مسائل مربوط به اعتماد به نفس پایین. اما اگر کسی بخشی از 2-3٪ از جمعیت مبتلا به اختلال شخصیت هیستریونیک (hpd) باشد، نیازش به جلب توجه خارجی فراتر می رود (فرانسوی، 2020). افراد مبتلا به اختلال شخصیت هیستری اگر مرکز توجه نباشند، بی ارزش یا کم ارزش هستند و غالباً در واکنش به این احساسات با طغیان عاطفی واکنش نشان می دهند. کسانی که دارای اختلال شخصیت هیستریونیک هستند ممکن است سعی کنند توجه دیگران را نیز از طریق رفتارهای معاشقه ای – گاه نامناسب، لباس های روشن، و ادعاهای جسورانه حفظ کنند (فرانسوی، 2020).
9. اختلال شخصیت دلپذیر و وابستگی
بسیاری از مردم در “نه” گفتن به دیگران و تعیین حد و مرز مشکل دارند. با این حال، افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته، هنگامی که مجبورند خود کاری انجام دهند از جمله کارهای روزمره مانند انتخاب زمان بیدار شدن یا صبحانه خوردن، ترس شدید احساس می کنند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته نیز به احتمال زیاد در یک رابطه سوءاستفاده کننده باقی می مانند، شغل خود را تغییر می دهند تا در کنار شخص مهم دیگری که به آنها وابسته هستند بمانند (دانشکده پزشکی هاروارد، 2007).
آیا شما خود یا شخصی را می شناسید که در این لیست اختلالات روانی باشد؟ آیا کسی نشانه ای از اختلال شما را با شخصیت شما اشتباه گرفته است؟ اگر کسی شما را به دلیل چیزی که جزئی از اختلال روانی شما است، مورد ستایش یا توبیخ قرار داده است، چگونه واکنش نشان داده اید؟ پاسخ این سوالات را در قسمت نظرات برای ما بنویسید.
منابع:
- American Psychiatric Association (2017). What are bipolar disorders? Retrieved August 18, 2020 from www.psychiatry.org/patients-families/bipolar-disorders/what-are-bipolar-disorders.
- American Psychological Association (n.d.). Perfectionism. In APA Dictionary of Psychology. Retrieved 17 August, 2020 from dictionary.apa.org/perfectionism.
- American Psychological Association (n.d.). Shyness. In APA Dictionary of Psychology. Retrieved 18 August, 2020 from dictionary.apa.org/shyness.
- Brightside (n.d). 10 mental illnesses we often mistake for character traits. Retrieved August 17, 2020 from brightside.me/inspiration-psychology/10-mental-illnesses-we-often-mistake-for-character-traits-635010/.
- Flett, A.L., Haghbin, M., Pychyl, T.A. (2016). Procrastination and depression from a cognitive perspective: An exploration of the associations among procrastinatory automatic thoughts, rumination, and mindfulness. Journal of Rational-Emotive & Cognitive-Behavior Therapy, 34(3), 169-186. doi.org/10.1007/s10942-016-0235-1.
- French, J.H., Shrestha, S. (2020, August 16). Histrionic personality disorder. StatPearls. Retrieved 19 August, 2020 from www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542325/.
- Harvard Medical School (2007, April). Dependent personality disorder. Harvard Health Publishing. Retrieved 19 August, 2020 from www.health.harvard.edu/newsletter_article/dependent_personality_disorder.
- Mayo Clinic (2017, November 18). Narcissistic personality disorder. Retrieved 18 August, 2020 from www.mayoclinic.org/diseases-conditions/narcissistic-personality-disorder/symptoms-causes/syc-20366662.
- Mayo Clinic (2016, September 23). Personality disorders. Retrieved 19 August, 2020 from www.mayoclinic.org/diseases-conditions/personality-disorders/symptoms-causes/syc-20354463.
- National Institute of Mental Health (2020). Bipolar disorder. Retrieved 18 August, 2020 from www.nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder/index.shtml.
- National Institute of Mental Health (2019, September). Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Retrieved 19 August, 2020 from www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml.
- National Institute of Mental Health (2019, October). Obsessive-compulsive disorder. Retrieved 17 August, 2020 from www.nimh.nih.gov/health/topics/obsessive-compulsive-disorder-ocd/index.shtml.
- National Institute of Mental Health (2018, February). Depression. Retrieved 17 August, 2020 from www.nimh.nih.gov/health/topics/depression/index.shtml.
- National Institute of Mental Health (n.d.). Social anxiety disorder: more than just shyness. Retrieved 18 August, 2020 from www.nimh.nih.gov/health/publications/social-anxiety-disorder-more-than-just-shyness/index.shtml.
- Pershall, S (2012, February 22). Paranoia in borderline personality disorder vs. schizophrenia: A person with BPD and a person with schizophrenia compare symptoms. Psychology Today. Retrieved 18 August, 2020 from www.psychologytoday.com/us/blog/being-patient/201202/paranoia-in-borderline-personality-disorder-vs-schizophrenia.
- Poole, K.L., Van Lieshout, R.J., Schmidt, L.A. (2017). Exploring relations between shyness and social anxiety disorder: The role of sociability. Personality and Individual Differences. 110, 55-59. doi.org/10.1016/j.paid.2017.01.020
- Vyas, A. & Khan, M. (2016, January). Paranoid personality disorder. The American Journal of Psychiatry Residents’ Journal. 11(1). ajp.psychiatryonline.org/doi/pdf/10.1176/appi.ajp-rj.2016.110103.
Hello.