علت های دیر حرف زدن کودک و درمان آن
چه کارهایی می توانیم انجام دهیم تا از دیر حرف زدن کودک جلوگیری کنیم؟ علت دیر حرف زدن کودک چیست؟ درمان دیر حرف زدن کودک چطور انجام می شود؟ برای آنکه بدانیم دیر حرف زدن کودک طبیعی است یا نه، باید از روند رشد کلامی کودکان اطلاع داشته باشیم. در واقع نگرانی های مادران با اطلاع از روند رشد کودک یک ساله و رشد کلامی کودک قابل تسهیل است. دیر حرف زدن کودک ممکن است علت های مختلفی داشته باشد. در بیشتر مواقع جایی برای نگرانی نیست. اما بهتر است شرط احتیاط رعایت شده و در صورتی که مشکلی در حرف زدن بود به مشاوره کودک مراجعه کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه دیر حرف زدن کودکان می توانید با مشاوران کلینیک روانشناسی ذهن آرا تماس بگیرید و با دپارتمان کودک این کلینیک ارتباط برقرار کنید.
روند طبیعی حرف زدن در کودک
به حرف آمدن کودک سیر صعودی دارد که دانستن آن برای والدین می تواند جالب باشد. در ادامه به این روند طبیعی می پردازیم.
یک تا شش ماهگی: در این سن نوزاد قادر است، صداهای خود خواسته ای را تولید کند مثل غان و غون.
شش تا دوازده ماهگی: در این سن کودک باید بتواند کلماتی مانند “بابا” ، ” دد” ، ” ماما” را تکرار کند.
ده تا هجده ماهگی: در این سن نوزاد می تواند حدود پنجاه کلمه را بیان کند، در حالیکه قادر به فهم صد و پنجاه کلمه نیز باشد.
هجده ماهگی به بعد: در این سن کودک باید بتواند بین سه تا پنج کلمه ارتباط برقرار کند و جمله بسازد؛ مثلا ” بابا رفت “. البته در این سن چون دایره لغاتش محدود است تلگرافی حرف می زنند و در نهایت حرف های کودک تا چهار سالگی به طور کامل فهمیده می شود.
نشانه های وجود مشکل احتمالی در حرف زدن کودک
اگر در مورد تکلم فرزندتان نگران هستید با بررسی و مشاهده هر گونه تفاوتی بین روند طبیعی رشد کلامی با آنچه در کودکتان می بینید می توانید سریعا به یک متخصص مراجعه کنید و علت و درمان دیر حرف زدن کودک را جویا شوید. در صورت مشاهده علائم زیر حتما به متخصص مراجعه نمایید.
- کودکتان به صدا پاسخ نمی دهد
- قادر نیست در همان ماه های اول تولد با تولید صدا منظور خود را برساند
- از ایما و اشاره بیش از اندازه استفاده می کند
- قبل از دو سالگی در تقلید صدای دیگران مشکل دارد
- بعد از دو سالگی تنها می تواند از دیگران تقلید کند اما قادر به تولید کلمات مستقل نیست
- تن صدایش نامتعارف است (گوش خراش، خشت یا تو دماغی)
علت های دیر حرف زدن کودک
- اینکه کودکی هنوز حرف نمی زند و یا دیرتر از همسن های خود شروع به صحبت می کند، دارای علت مختلفی است، که برخی از آن ها به شرح زیر هستند:
- معیوب بودن سیستم تکلم کودک مانند وجود مشکل در زبان یا سقف دهان
- وجود مشکل در مغز که در این حالت ارتباط بین مغز و سیستم کلامی ایجاد نمی شود بنابراین کودک در استفاده از لب، زبان و فک خود برای حرف زدن دچار مشکل است
- داشتن یک مشکل شنیداری؛ اگر کودکی دچار مشکل گفتاری است حتما باید از نظر شنیداری نیز مورد بررسی قرار گیرد
- مشکلات اضطرابی کودک؛ ممکن است اضطراب و استرس در کودکان مانع از طی شدن مراحل رشد کودک بشود. از جمله اختلالات اضطرابی در کودکان عبارتند از؛ اختلال اضطراب اجتماعی کودک، اضطراب جدایی در کودکان و اضطراب فراگیر کودکان
4 علت دیر حرف زدن کودک
برخی از کودکان با تاخیر گفتار زبان دارای یک مشکل اساسی رشدی یا جسمی هستند که باعث تاخیر می شود. در برخی دیگر، ما نمی توانیم دلیل خاصی را شناسایی کنیم. چهار مورد از شایعترین علل تأخیر گفتاری زبانی عبارتند از:
مشکلات دهانی حرکتی
تأخیر گفتار اغلب زمانی اتفاق میافتد که در قسمتهایی از مغز که ماهیچههای مسئول گفتار را کنترل میکنند، مشکلی وجود داشته باشد. در نتیجه، کودکان ممکن است برای تولید صداها دچار مشکل شوند زیرا نمی توانند لب، زبان و حرکت فک خود را هماهنگ کنند. هنگامی که مغز با عضلات صورت ارتباط برقرار نمی کند، وضعیتی که آپراکسی نامیده می شود، کودکان نمی توانند عضلات مورد نیاز برای گفتار را حرکت دهند. یکی دیگر از اختلالات دهانی حرکتی، دیزآرتری، زمانی رخ می دهد که عضلات کنترل کننده صورت، لب ها و زبان برای عملکرد صحیح آنقدر ضعیف باشند.
اوتیسم
تأخیر گفتار اغلب بر کودکان مبتلا به اوتیسم تأثیر می گذارد. یک مطالعه نشان داد که نیمی از کودکان 3-4 ساله مبتلا به اوتیسم نمی توانند در سطح معمول سن خود صحبت کنند. اختلال طیف اوتیسم نیز از طرق دیگری بر رشد زبان تأثیر می گذارد. کودکان مبتلا به اوتیسم در برقراری ارتباط غیرکلامی مشکل دارند، بنابراین ممکن است تا ۱۲ ماهگی به بیان نیازهای خود اشاره نکنند. اوتیسم همچنین یک مشکل رایج دیگر برای تاخیر گفتار-زبان ایجاد میکند: دیگران ممکن است آنها را درک نکنند زیرا به تکرار همان کلمات، معمولاً عبارتی که در یک برنامه تلویزیونی، بازی ویدیویی یا فیلم شنیدهاند، ادامه میدهند.
مشکلات شنوایی یا اختلال پردازش شنوایی
مشکل شنوایی به طور قابل توجهی بر توانایی کودک شما در صحبت کردن، استفاده از زبان و درک دیگران تأثیر می گذارد. برخی از کودکان مشکل شنوایی به نام اختلال پردازش شنوایی دارند که آنها را از درک آنچه می شنوند باز می دارد.
ناتوانی ذهنی
کودکان دارای ناتوانی ذهنی اغلب دارای تأخیرهای رشدی گسترده ای هستند که بر گفتار و زبان و یادگیری، رشد اجتماعی، عاطفی و جسمی آنها تأثیر می گذارد. این بچه ها ممکن است در تولید یا تلفظ کلماتی که دیگران بتوانند آن را درک کنند مشکل داشته باشند. آنها همچنین ممکن است در کنار هم قرار دادن جملات یا درک زبان دچار مشکل شوند. مهمترین چیزی که باید در مورد تاخیر گفتار-زبان به خاطر بسپارید این است که تشخیص و درمان زودهنگام تفاوت زیادی ایجاد می کند. با مداخله فشرده، میتوانیم چالش گفتاری منحصربهفرد هر کودک را هدف قرار دهیم و به بهبود آنها کمک کنیم. اگر نگران گفتار یا زبان فرزندتان هستید، همین امروز با THINK Neurology for Kids تماس بگیرید یا یک قرار آنلاین رزرو کنید.
پیشگیری از دیر حرف زدن کودک
از دید متخصصان دیر به حرف آمدن کودک به علت هایی که در بالا به آن ها اشاره کردیم بیشتر ژنتیکی است تا اکتسابی. اما والدین از طرق مختلف که در ادامه مطلب به آن اشاره می کنیم می توانند از عمیق شدن این مشکل جلوگیری کنند.
درمان دیر حرف زدن کودک
گفتار درمانی: گفتار درمانگر از طریق انجام یک سری آزمایش ها و بررسی های مقدماتی به شما اطلاع خواهد داد که فرزندتان مشکل دارد یا خیر. اگر تشخیص او بر مبنای مشکل دار بودن فرزندتان باشد از شما می خواهد که با بردن کودک به جلسات گفتار درمانی در تسریع بهبودی او کوشا باشید، همچنین به شما آموزش هایی می دهد که در خانه با کودکتان آن ها را تمرین کنید.
نقش والدین: زمانیکه در گفتار و شنوایی کودک مشکلی وجود داشته باشد مداخله سریع والدین بسیار اهمیت دارد. والدین با روش های مختلف و در خانه می توانند فرآیند به حرف آمدن کودکشان را تسریع کنند، مثلا برایش کتاب بخوانند، با او زیاد حرف بزنند، او را متوجه صداهای پیرامونش بکنند. همچنین والدین با در آغوش گرفتن کودک، بوسیدن و استفاده از راه های کاهش استرس کودکان می توانند میزان اضطراب کودکشان را کاهش دهند.
در صورتی که نیاز به دریافت مشاوره یا درمان برای دیر حرف زدن کودک دارید می توانید با کلینیک روانشناسی ذهن آرا تماس بگیرید و از خدمات تخصصی دپارتمان کودک و دپارتمان گفتار درمانی این کلینیک برای کشف علت و درمان دیر حرف زدن کودک استفاده کنید.