چطور کودک مبتلا به اوتیسم را به دندانپزشکی ببریم
رفتن به دندان پزشکی برای کودک اوتیسم می تواند یک عذاب باشد. کودک اوتیسم درحالت عادی از اینکه افراد جدید با او تماس برقرار کنند یا در این حالت دست در دهان او کنند ترس دارد، چه برسد به اینکه در محیطی مانند دندانپزشکی، که صداهای عجیب، طعم ها و حس های جدید، نور زیاد و حس درد به وفور یافت می شود. با وجود اینکه بردن کودک اوتیسم به دندانپزشکی در همه حال کار دشواری خواهد بود، اما راه هایی وجود دارد که پدر و مادر و دندانپزشکان با انجام آن ها می توانند کودک را آماده کنند تا کمتر اذیت شود.
10 نکته برای کاهش عذاب دندانپزشکی برای کودک اوتیسم
1. شما به عنوان والدین باید بدانید که همه ی دندانپزشکان روی کودکان اوتیسم کار نمی کنند. دندانپزشکان کودک انتخاب مناسب تری برای شما هستند اما با این وجود، بهتر است قبل از مراجعه با آن ها تماس بگیرید یا در مورد آن ها پرس و جو کنید. سوالاتی باید از مطب دندانپزشکی بپرسید مثل اینکه، آیا با بچه های خاص کار می کنید؟ چطور با اضطراب کودکان برخورد می کنید؟ آیا والدین می توانند در روند درمان کنار کودک خود باشند؟ اگر رفتار کودک باعث سخت تر شدن کار شما بشود چه می کنید؟
2. پاسخ دندانپزشک را به دقت بررسی کنید. در حالت ایده آل، دندانپزشک باید در زمینه ی کودکان خاص تجربه داشته باشد، درمورد اضطراب کودکان راهکار ویژه ای داشته باشد، به والدین اجازه دهد در هنگام روند دندانپزشکی در کنار کودک اوتیسم خود بمانند و در مورد رفتارهای کودک راهکار مناسبی داشته باشد. توجه داشته باشید که بستن کودک به تخت، راهکار مناسبی برای برخورد با رفتارهای کودک اوتیسمی نیست مگر در شرایط خیلی اضطراری. این کار ممکن است روند دندانپزشکی را آسان کند اما آسیب های روحی وارد می کند و اضطراب کودک برای مراجعه بعدی به دندانپزشک را به شدت افزایش می دهد.
3. سعی کنید در قالب کتاب یا چندین عکس، آنچه که در مطب دندانپزشکی رخ می دهد را به کودک نشان داده و برای او توضیح دهید. تصاویر را می توانید به صورت آنلاین پیدا کنید یا خودتان از مطب دندانپزشک عکس بگیرید. بهتر است قبل از مراجعه، به صورت داستان روند کار را توضیح دهید و کتاب و مجموعه عکس ها را با خود بیاورید. همچنین بهتر است یک نسخه از آن را به دندانپزشک بدهید تا از آن برای درمان کودک استفاده کند.
4. برخی از ابزارهای دندانپزشکی را بخرید یا قرض بگیرید تا قبل از مراجعه، کودک اوتیسم بتواند آن ها را از نزدیک ببیند و لمس کند.
5. به راحتی یا ناراحتی کودکان در زمینه طعم ها اهمیت بدهید. برای مثال کودکی ممکن است از طعم نعنا متنفر باشد. پس بهتر است خمیر دندان مخصوص برای او تهیه کنید که طعم مورد پسند کودک را داشته باشد. حتی اگر از نظر کیفیت خمیردندان نعنایی بهتر باشد اما از بهم ریختن احساسات کودک بهتر است.
6. اگر در مطب دندانپزشک نمایشگر وجود ندارد، با خود تبلت یا نمایشگری ببرید و فیلم مورد علاقه کودک را برایش پخش کنید. پرت کردن حواس کودک از دهان، به او برای آرام شدن کمک خواهد کرد.
7. اگر کودک به نور زیاد یا صدا حساس است، عینک آفتابی و محافظ گوش برای او ببرید.
8. از قبل با دندانپزشک صحبت کنید و مطمئن شوید که شرایط به درستی پیش خواهد رفت و اتفاق برنامه ریزی نشده ای در کار نخواهد بود. باید مطمئن شوید که کودک شما اولین نفر وارد شود و مدت زیادی در لابی و کنار صدای زیاد و حضور دیگر کودکان نباشد. همچنین بهتر است اسباب بازی، غذا، فیلم و دیگر چیزهایی که کودک به آن علاقه دارد برای او در مطب در دسترس باشد.
9. از دندانپزشک حمایت کنید. با وجود اینکه بودن والدین در اتاق برای کودک مفید است، اما دندانپزشک از وجود افرادی که ایجاد مزاحمت می کنند، از روند درمان ایراد می گیرند یا بسیار بی قراری می کنند اذیت خواهد شد. پس سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید و اختلالی در کار دندانپزشک ایجاد نکنید مگر در شرایط بسیار خاص که قابل تحمل نباشد. مثلا وقتی که مشاهده می کنید که دندانپزشک به کودک شما آسیب فیزیکی وارد می کند.
10. سعی کنید خواسته های دندانپزشک را با سلایق کودک هماهنگ کنید. مثلا اگر دکتر به کودک شما مسواک برقی توصیه کرده است، مسواکی را تهیه کنید که تصویر شخصیت کارتونی مورد علاقه کودک روی آن باشد. یا اگر دندانپزشک برای کودک خمیردندان خاصی تجویز کرده است، طعم آن را مطابق با سلیقه کودک انتخاب کنید. یا اگر برای کودک پرتونگاری یا اشعه ایکس نوشته است، قبل از انجام آزمایش، کودک را برای اتفاقاتی که می افتد آماده کنید.
نکاتی درباره ی آماده سازی کودک اوتیسم برای دندانپزشکی
دندانپزشکانی هستند که به طور تخصصی در زمینه ی دندانپزشکی کودکان اوتیسم فعالیت می کنند. با جستجو در گوگل می توانید آن ها را پیدا کنید.
محافظ گوش هایی هستند که برای کارگاه ها یا برای خلبان های هواپیما ها ساخته شده اند تا کمترین میزان نفوذ صدا را داشته باشند. اگر کودک شما خیلی به صدا حساس است می توانید از این محافظ ها استفاده کنید.
فراموش نکنید اشیائی که باعث آرامش کودک می شود را در مراحل مختلف همراه داشته باشید.